Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Hogyan kérjük vissza a regadót?

MTI
2006.11.17. 14:37

A regisztrációsadó-különbözet visszatérítését 2007 február elseje után 180 napon belül annál a vámhivatalnál lehet kérni, amelyik a regisztrációs adót eredetileg kiszabta - közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) pénteken. Az országgyűlésnek benyújtott törvénytervezet szerint a Vám- és Pénzügyőrség visszatéríti a regisztrációs adó meghatározott részét azon gépjárművek után, amelyekkel összefüggésben a regisztrációs adóigazgatási eljárást 2004 május elseje és 2005 december 31-e között kezdeményezték.

A kérelmeket a vámhatóság 90 napon belül bírálja el, és a határozat jogerőre emelkedését követő 30 napon belül utalja ki a jogosultnak visszajáró összeget. A VPOP felhívja a figyelmet arra, hogy nem a teljes befizetett regisztrációs adót térítik vissza, csak a külföldön vásárolt használt személygépkocsik és motorkerékpárok értékcsökkenését (avulását) is figyelembe vevő szorzószámokkal számított, és a befizetett összeg közötti különbözetet. A tájékoztatás szerint a visszatérítéshez a regisztrációs adó megfizetését dokumentáló igazolás szükséges.

Aki az érintett időszakban belföldön kereskedőtől vásárolta a használt gépjárművet, annak csatolnia kell az adó teljes vagy részleges áthárítását igazoló számlát vagy egyéb számviteli bizonylatot, továbbá az adónak az eladó részére történt megfizetését igazoló bizonylatot.