Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Újabb nagy légi fúzió jöhet

MTI
2006.11.23. 14:26

Puhatolózó tárgyalásokat kezdett a lehetséges együttműködésről az Air France-KLM páros és az Alitalia vezetése - közölte csütörtökön a francia cég vezérigazgatója, de óva intett elhamarkodott következtetések levonásától az esetleges egyesülést illetően.

Jean-Cyril Spinetta a társaság második negyedévi eredményeit ismertetve leszögezte: a tárgyalások még nagyon kezdeti szakaszban vannak. Egyszersmind megismételte az Alitalia privatizációjának szükségességére vonatkozó korábbi kijelentését. Szerinte a szanálási programnak is meggyőzőnek kell lennie ahhoz, hogy szóba jöhessen a két cég fúziója.

Az Alitalia változatlanul tetemes veszteségekkel küzd, miközben az Air France-KLM - az árbevételt tekintve a világ legnagyobb légicége - nyereséges. Igaz az adózott eredmény 48 százalékkal csökkent a második negyed évben az egy évvel korábbihoz képest, az eredményromlás a múlt év azonos időszakának rendkívül magas adózott eredménye miatt ilyen tetemes. Ezt figyelmen kívül hagyva a nettó nyereség 26 százalékkal mérséklődött.