Béla
12 °C
27 °C

Esett a tőzsde

Portfolio
2006.11.24. 16:51
Nem tudott elszakadni a nemzetközi folyamatoktól a mai napon hazai börze, a BUX 1,5 százalékos eséssel 23 164 ponton fejezte be a kereskedést az átlagostól ugyan némiképpen elmaradó, de azért tisztességes, 20 milliárd Ft-os forgalom mellett. A gyógyszeripari részvényeken kívül az OTP szenvedett el jelentősebb veszteséget.

A reggel még viszonylag jól indult, 10 óra előtt nem sokkal azonban a dollár gyengülésbe kezdetterőteljes , s egészen 1,31-es szintig zuhant az euróval szemben, melynek következtében az európai részvénypiacok is lejtmenetbe kerültek, s 1-1.5 százalékos mélyrepülést mutattak be. Az amerikai barométerek szintén a negatív tartományban kezdték a kereskedést, az elmúlt percekben azonban megnyugodni látszik a hangulat.

A hazai parketten a Mol mutatta a legnagyobb forgalmat, az olajpapírok azonban megúszták a jelentősebb esést, melyben szerepe volt az olajárak 1 százalékos mai emelkedésének, valamint a hazai stratégiai gáztároló tender megnyerésének is. Az OTP papírjai 7 500 Ft-ig 2,7 százalékkal süllyedtek, s szintén jelentős veszteségeket szenvedtek el a gyógyszergyártók is, melyek gazdálkodására a dollár gyengülése negatívan hatott, igaz ugyan, hogy ezen hatást a forint gyengülése részben kompenzálni tudta. A Richter folyamatos csökkenés után 2, míg az Egis 2,2 százalékkal gyengült.

Az MTelekom 0,6-os mínusszal megúszta, miután ma olyan hírek kerültek napvilágra, melyek a piac által várt 70 Ft-os osztalékot erősítették meg. Döntés azonban várhatóan majd csak a decemberi közgyűlésen születik.