A kockázati tőkealapok felfutása várható

MTI
2006.11.26. 09:10

A magyar kockázati tőkepiac jelentős bővülés előtt áll. Ám ahhoz, hogy a befektetési célt kereső tőke eljusson a legnagyobb tőkekereslettel bíró kis- és középvállalkozásokhoz (kkv), a Start Tőkegarancia Pénzügyi Szolgáltató Zrt. elemzése szerint új, kifejezetten erre a szegmensre koncentráló kockázati tőkealapok gyors felfutására van szükség.

A társaság adatai arra utalnak: a szektor iránt érdeklődő potenciális hazai intézményi befektetők számára jelentős biztonságot, ezáltal kedvezőbb befektetési feltételeket biztosít, hogy Magyarországon is megjelentek a kockázati tőkebefektetésekhez igényelhető tőkegarancia termékek. Ez Zoltán Csaba, a társaság vezérigazgatója szerint akár az eddig meglehetősen passzív pénzügyi befektetők befektetési hajlandóságát is növelheti.

<> A Start Tőkegarancia Zrt. által készített felmérés szerint 2007. és 2009. között évente három olyan kockázati tőkealap jön létre, amelyeknek befektetési politikájában helye van az osztott portfoliónak, azaz mód nyílik a kkv-kba történő befektetésekre is. A létrejövő alapok átlagos mérete a felmérés szerint 36 millió euró lesz, és a vállalkozásokat már a korai szakaszban is támogatni fogja.

Magyarországon jelenleg mindegyik, a kelet-közép-európai régió iránt érdeklődő jelentősebb alap jelen van, becslések szerint befektetésekre 2,5-3 milliárd euró áll rendelkezésre. A közel 600 ezer mikro-, kis- és középvállalkozás számára ugyanakkor szinte elérhetetlen a kockázati tőke bevonása, mivel mindössze néhány kockázati tőkealap, befektetési társaság foglalkozik néhány 10 millió forintos befektetésekkel.