Kevesebb olajunk lehet decemberben

MTI
2006.11.26. 12:24

A szaúdi olajügyi miniszter vasárnap azt mondta, hogy a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) termelési kvótájának a csökkentéséről dönthet decemberben Nigériában tartandó soros miniszteri ülésén. Az illetékes ezt azzal indokolta, hogy a kínálat meghaladja a keresletet.

Ali Naimi szerint a novemberi napi 1,2 millió hordós termelésvisszafogás nem hozta meg a várt eredményt, nem alakult ki egyensúly a kereslet és a kínálat között. "A kínálat még mindig felülmúlja a keresletet, míg az OPEC abban érdekelt, hogy az kiegyensúlyozott legyen" - tette hozzá. Naimi szerint a decemberi döntést nem befolyásolja az olajár, szerinte az a fontos, hogy egyensúly alakuljon ki a világpiacon.

Az amerikai kormány energetikai tájékoztató hivatala (EIA) szerdán azt közölte, hogy a november 17-én záródott héten az amerikai olajtartalék - a szakértői várakozásokat jóval meghaladó mértékben - 5,1 millió hordóval 341,1 millió hordóra nőtt. Az Egyesült Arab Emírségek olajügyi minisztere csütörtökön "komoly aggodalmának" adott hangot az amerikai olajtartalék alakulásával kapcsolatban, ami szerinte nyolc éve a legmagasabb.