Konrád
8 °C
26 °C

Volkswagen: félmillió dollár Punéba

MTI
2006.11.28. 14:57

A német Volkswagen csoport 530 millió dollárt szán a nyugat-indiai Maharashtra államban létesítendő autógyár megépítésére. A Pune városában felépülő üzemben 2009 második felétől kezdenek el gyártani VW márkájú kis autókat, a gyár 2500 embernek ad munkát.

A gyorsan bővülő indiai autópiacon már több jelentős nyugati vállalat is jelen van: a Renault november elején közölte, hogy a Mahindra and Mahindra indiai konszernnel kötött megállapodása alapján a Suzukinak komoly konkurenciát támasztó kisautót fognak gyártani, előbb évi 300, majd 500 ezret. Indiában a helyi gyártók (Tata, Maruti, stb.) mellett a General Motors, a Hyundai, a Honda, a Suzuki jelentett be gyártási fejlesztéseket, összesen mintegy 4 milliárd dollár összértékben.

Elemzők szerint a megállapodás komoly hátrányba hozza a Suzukit, amely 54 százalékos tulajdonnal rendelkezik az ország legnagyobb autóipari vállalatában, a Marutiban, és nemrégiben jelentette be termelésnövelési célját. A Maruti piaci részesedése csökkent 50 százalék alá az öt évvel ezelőtti 65 százalékról és a tíz évvel ezelőtti 90 százalékról a Tata Motors és a dél-koreai Hyundai támasztotta konkurencia miatt.