Zita, Mariann
9 °C
21 °C

A bankok tudomásul veszik az Ab döntését

MTI
2006.11.29. 12:46

A pénzintézetek természetesen tudomásul veszik az Alkotmánybíróság (Ab) döntését, más nem is lehetséges - nyilatkozta az MTI-nek a taláros testület határozatára reagálva Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

A pénzintézetek alkotmánybírósági beadványát készítő, nagyon jól felkészült jogászok másfajta felfogást képviseltek a beadvány elkészítésekor, mint amilyen felfogás alapján az Ab döntését meghozta - tette hozzá a főtitkár.

A hitelintézeteknek a parlament által nyáron elfogadott, az államháztartás egyensúlyát javító különadókról és járadékokról szóló törvény szerint az állami kamattámogatással, kamatkiegyenlítéssel közvetlenül vagy közvetetten érintett hitelállomány kamat- és kamatjellegű bevétele után 5 százalékos járadékot kell fizetniük 2007. január 1-jétől.

A hitelintézeti szektor érdekképviseleti szervezetei - a Magyar Bankszövetség, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség és a Takarékszövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége - a rendelkezés megsemmisítését kérték az Alkotmánybíróságtól.