Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Csehországban is maradt a kamat

MTI
2006.11.30. 15:18

A térségi központi bankokkal összhangban utolsóként a Cseh Nemzeti Bank is a kamatszint változatlanul tartása mellett döntött csütörtökön, a továbbra is alacsony inflációra tekintettel, amelyet a kormány konvergencia-programja sem fenyeget. Még e hónap elején közölték, hogy a program módosítását, időszerűsítését március végére halasztják decemberről. A Cseh Nemzeti Bank szeptember végén váratlanul emelte, negyed százalékponttal, az irányadó kamatát, a kéthetes repót, 2,5 százalékra, azóta nem változtatott.

Előtte legutóbb július végén emelte a kamatot a cseh jegybank, akkor is negyed százalékponttal, 2,25 százalékra. Az előtt tavaly októberben volt emelés, 2 százalékra. Csehországban októberben tovább csökkent az infláció, másfél éven belül a legalacsonyabbra: a fogyasztói árak átlagosan 0,5 százalékkal csökkentek, és 1,3 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly októberben. Csehországban a jelek szerint nem hajtja az inflációt sem az erős gazdasági növekedés, sem pedig a növekvő bérkiáramlás; igaz, az utóbbi nagyon szerény alapokról kezdett növekedni az idén. Októberben az inflációt külön is fékezte, hogy az állami felügyelet 5,5 százalékos tarifacsökkentést rendelt el a háztartási földgázra. Tavaly októberben 17 százalékkal emelkedett a földgáz ára Csehországban, de az új kormány szerint azt eltúlozták.

Szeptemberben 2,7 százalékos, augusztusban 3,1 százalékos, júliusban 2,9 százalékos tizenkét havi inflációt mértek. Tavaly decemberben 2,2 százalékos volt a tizenkét havi infláció A Cseh Nemzeti Bank csak hosszabb távon számít az infláció emelkedésére. Az infláció az idén 2,6 százalék körül várható, a tavalyi 1,9 százalékot követően. A központi bank folyamatos célja 3 százalék, plusz-mínusz 1 százalékpontos tűréssel.