Mozgolódás kezdődött a Wall streeten

MTI
2006.12.13. 15:07

Az amerikai határidős indexek jelzései emelkedő nyitást sugalltak a New York-i tőzsdéken: egyre újabb és újabb vállalat-egyesülési, -felvásárlási hírek - köztük a legnagyobb amerikai légitársaság esetleges frigye - táplálják a befektetők bizakodását. A hangulatot tovább javította a vártnál sokkal jobb kiskereskedelmi makroadat.

A nap híre mégis az, hogy az UAL Corp. tulajdonában lévő United Airlines előzetes tárgyalásokat kezdett a Continental Airlines-szal; az esetleges egyesüléssel a világ legtöbb utast szállító légitársasága jönne létre. Jól értesült források szerint a puhatolózó megbeszélések már hónapok óta tartanak. Az elektronikus kereskedésben a Continental Airlines árfolyama 5 százalékkal ugrott meg, az UAL-ra még nem kötöttek üzletet.

Az ágazat egyesülési híre az is, hogy az AirTran Holdings Inc. ajánlatot tett versenytársa, a Midwest Air Group Inc. megvételére.

Ma kerültek nyilvánosságra a fogyasztói kiadások állapotát jelző havi kiskereskedelmi eladási adatok. A Reuters által felkért elemzők 0,2 százalékos emelkedésre számítottak; a megjelent adat ennél lényegesen magasabb, az 1,0 százalékos érték január óta a legmagasabb.