Viola
-5 °C
-2 °C

Garamhegyi csökkentené az állam kidásait

MTI
2007.02.02. 12:02

A megkezdett kiigazítási program segítségével kell GDP arányosan az állam kiadásait 5,5-6 százalékkal csökkenteni 2006-2009 között - jelentette ki Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) államtitkára pénteken a Central European Business Centre (CEBC) konferenciáján.

Amíg a versenyszféra jól teljesít Magyarországon, például az ipari termelés évente 10 százalékkal nő, addig az állam nemcsak a magas államháztartási hiány miatt "húz vissza", hanem az államigazgatás elavult rendszere miatt is - mondta Garamhegyi Ábel. Ebből is következik, hogy a állam által indított strukturális reformok elkerülhetetlenek - fűzte hozzá.

Az egészségügyben, a közigazgatásban, az oktatásban meginduló strukturális reformok mellett a közösségi közlekedés (tömegközlekedés) reformját említette Garamhegyi.

"A MÁV személyszállítási üzletágának leválasztása például segíthet abban, hogy a vasút jelenlegi 165 milliárd forintos vesztesége csökkenjen" - mondta az államtitkár, a BKV-nál pedig havi 30 millió forint megtakarítást hozhat az elektronikus jegyellenőrző kapuk beállítása a bliccelők kiszűrésével.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!