Hosszú még az út a felzárkózásig

MTI
2007.02.02. 12:09

A magyar gazdaság korábbi, évi 4 százalékos potenciális növekedése várhatóan lassulni fog a fiskális kiigazítás után is, elsősorban azért mert a foglalkoztatási tartalékok és a vállalatokon belüli munkatermelékenység növelésének tartalékai kimerülőben vannak - mondta Hamecz István, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója a Central European Business Centre (CEBC) konferenciáján.

Ha a magyar gazdaság évente 4 százalékkal nő, akkor az Európai Unió átlagos szintjének 90 százalékára 38 év alatt tudunk felzárkózni, 3,5 százalékos ütem esetén a felzárkózási periódus 60 évre tolódik ki - jelezte az apró különbség hosszabb távú hatását Hamecz István.

Elemzésében az MNB vezető közgazdásza Magyarország alacsony, 60 százalék alatti aktivitási rátáját emelte ki, amely 10 százalékponttal kisebb az EU átlag 70 százalékától. A növekedés jelenlegi és jövőbeni lassulásának másik oka, hogy a vállalatokon belüli termelékenység nem javul - tette hozzá.

Harmadik tényezőként említette a beruházási arány alakulását Hamecz, kiemelve, hogy amíg Magyarországon a GDP 23 százalékát fordítják beruházásra, addig Csehországban és Szlovákiában az arány 25-27 százalék. Ráadásul a magyar beruházási mutatón belül is csökkenő tendenciát jelez a vállalati beruházások alakulása, ami GDP arányosan a korábbi 14 százalékról 11 százalékra esett vissza 2006-ra.