Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Svéd-magyar bioenergetikai megállapodás született

MTI
2007.02.02. 13:21

A hivatalos svédországi látogatáson tartózkodó magyar agrárminiszter, Gráf József jelenlétében írták alá pénteken Stockholmban a magyar nagykövetségen azt a bioenergetikai megállapodást, amelyet a Duna Fejlesztési Kft. és a TallOil svéd energetikai cég kötött évi 100 ezer köbméter magyar bioetanol svédországi szállítására.

A megállapodás aláírásáról Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője tájékoztatta pénteken az MTI-t. Elmondta: a szerződés értelmében a szállítások előreláthatólag 2008 első negyedévétől kezdődnek. Az üzlet várható értéke eléri évente a 13-14 milliárd forintot.

A magyar agrártárca vezetője Eskil Erlondson svéd mezőgazdasági miniszter meghívására tartózkodik hivatalos látogatáson a svéd fővárosban. Látogatása során tárgyalt a svéd parlament környezetvédelmi és mezőgazdasági bizottságának tagjaival is.

A két miniszter megbeszéléseinek középpontjában az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) aktuális kérdései mellett elsősorban a bioenergia termelése és felhasználása állt.

A két miniszter megállapodott abban, hogy kiemelten foglalkoznak a bioenergia-termelés terén a svéd-magyar kutatásfejlesztési (K+F) együttműködés kialakításával és az üzleti kapcsolatok elmélyítésével.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!