Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

8,4 százaléknál is magasabb infláció

MTI
2007.02.02. 14:08

Az inflációs csúcs az év első harmadában magasabb lesz a korábban várt 8,4 százaléknál, s valószínűsíthető, hogy a magasabb áremelkedési ütem elnyúlik, s jelenleg még nem látható, hogy az év végére hova csúszik vissza - jelentette ki Auth Henrik, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Central European Business Centre (CEBC) konferenciáján.

Az inflációs várakozások jelenleg nehezen modellezhetők, ezért az előrejelzések csak feltételesek - hangsúlyozta Auth Henrik. A korábban vártnál magasabb infláció elsősorban abból adódhat, hogy a hatósági áremelkedések nagyobbak és a bérek is gyorsabban emelkednek - tette hozzá a jegybank alelnöke.

A fiskális kiigazító csomag inflációs hatásait elemezve elmondta: felfelé ható tényező, hogy valamennyi árucsoportban megugrottak az árak kivéve a feldolgozott élelmiszereket, a szolgáltatási szektor árcsökkenési tendenciája visszafordult és a bérek gyorsabban emelkedtek a korábban prognosztizáltnál.

"Az inflációs várakozások szempontjából a hatósági árak, beleértve az önkormányzati árakat is, vártnál gyorsabb emelkedése okozhat meglepetést" - fogalmazott Auth Henrik.

Az inflációt csökkentő várakozásokat sorolva az alacsonyabb olajárat és a korábban vártnál erősebb forint árfolyamot említette az alelnök, de véleménye szerint ennél is fontosabb tényező az a keresletkorlátozás, amely a csökkenő jövedelmek miatt hat.