8,4 százaléknál is magasabb infláció

MTI
2007.02.02. 14:08

Az inflációs csúcs az év első harmadában magasabb lesz a korábban várt 8,4 százaléknál, s valószínűsíthető, hogy a magasabb áremelkedési ütem elnyúlik, s jelenleg még nem látható, hogy az év végére hova csúszik vissza - jelentette ki Auth Henrik, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Central European Business Centre (CEBC) konferenciáján.

Az inflációs várakozások jelenleg nehezen modellezhetők, ezért az előrejelzések csak feltételesek - hangsúlyozta Auth Henrik. A korábban vártnál magasabb infláció elsősorban abból adódhat, hogy a hatósági áremelkedések nagyobbak és a bérek is gyorsabban emelkednek - tette hozzá a jegybank alelnöke.

A fiskális kiigazító csomag inflációs hatásait elemezve elmondta: felfelé ható tényező, hogy valamennyi árucsoportban megugrottak az árak kivéve a feldolgozott élelmiszereket, a szolgáltatási szektor árcsökkenési tendenciája visszafordult és a bérek gyorsabban emelkedtek a korábban prognosztizáltnál.

"Az inflációs várakozások szempontjából a hatósági árak, beleértve az önkormányzati árakat is, vártnál gyorsabb emelkedése okozhat meglepetést" - fogalmazott Auth Henrik.

Az inflációt csökkentő várakozásokat sorolva az alacsonyabb olajárat és a korábban vártnál erősebb forint árfolyamot említette az alelnök, de véleménye szerint ennél is fontosabb tényező az a keresletkorlátozás, amely a csökkenő jövedelmek miatt hat.