Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

A zöldenergia menthet meg minket

MTI
2007.02.02. 14:22

Magyarország számára a zöldenergia bázis adhatja az egyik legnagyobb esélyt az energetikai kiszolgáltatottságból való kitörésre - közölte a környezetvédelmi és Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) államtitkára Nagykanizsán egy pénteki szakmai konferencián.

Kovács Kálmán elmondta, hogy 2013-ig az Új Magyarország és a vidékfejlesztési program keretében 162 milliárd forint jut az alternatív energiaforrások alkalmazására, a környezetvédelmi programban pedig 36 milliárd a hatékony energiagazdálkodásra.

"Ebből 100 milliárd forint jut a zöldenergia alapanyag-termesztés és 52 milliárd a megújuló energiatermelés támogatására. Magyarország számára ez a bázis adja az egyik legnagyobb esélyt az energetikai kiszolgáltatottságból való kitörésre" - hangsúlyozta Kovács Kálmán.

Alapanyagul nem az értékes természeti erdők, hanem a telepített, rövid vágásforgású energiafa ültetvények szolgálnak, amelyekhez kitűnő adottságokkal bír Zala megye. Mivel az ültetvényekhez magas - együttesen 50-70 százalékos - telepítési és földalapú támogatás jár, az ilyen vállalkozásoknak biztos jövője van - fűzte hozzá az államtitkár.

Közölte, hogy Magyarországon 2013-ra az összes energiafelhasználás 14-15 százalékát az alternatív források adják. Ezen belül a biomassza, biohulladék, valamint a geotermikus és földhő hasznosítás felel meg legjobban a hazai sajátosságoknak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!