Az indiai gazdaság 9,2 százalékkal bővült

2007.02.07. 09:36

India hazai összterméke majdnem tizennyolc éves rekord ütemben, 9,2 százalékkal nő a mostani, márciussal záruló pénzügyi évben, az előző évi, 9,0 százalékos ütem után, közölték az indiai statisztikai hivatalban szerdán előzetes becslésként. Elemzői értékelések szerint az indiai GDP nominálértéken eléri a 900 milliárd dollárt, és a következő pénzügyi évben maghaladhatja az egybillió dollárt. A majdnem kínai ütemű fejlődést főleg a szolgáltatások és a feldolgozóipar táplálja. A kínai GDP 10,7 százalékkal nőtt tavaly, 10,4 százalékkal 2005-ben.

Az indiai feldolgozóipar növekedésének üteme 11,3 százalékra gyorsult az előző pénzügyi évi 9,1 százalékról, a GDP több mint felét adó szolgáltatások teljesítménye 11,2 százalékkal gyarapodott az előző 9,8 százalékos ütem után, tették hozzá. A GDP egyötödét adó - de a lakosságnak még 60 százalékát foglalkoztató mezőgazdaság 2,7 százalékkal bővül.

Az indiai pénzügyminisztérium szerdai kommentárja szerint a gyors ütemet jelentős kapacitásnövekedés alapozza meg az indiai gazdaságban, ezért nincs jele túlhevülésnek. Mindazonáltal a feszültséget - főleg az infrastrukturális hiányok miatt - jelzi a 6 százalékos, két éve legmagasabb infláció. Emiatt az indiai központi bank a múlt héten ismét emelte, 7,50 százalékos, négyéves csúcsra az alapkamatát. Tavaly négy alkalommal szigorított a gazdasági növekedés és az infláció közti egyensúly érdekében.