Jolán
2 °C
4 °C

Az indiai gazdaság 9,2 százalékkal bővült

2007.02.07. 09:36

India hazai összterméke majdnem tizennyolc éves rekord ütemben, 9,2 százalékkal nő a mostani, márciussal záruló pénzügyi évben, az előző évi, 9,0 százalékos ütem után, közölték az indiai statisztikai hivatalban szerdán előzetes becslésként. Elemzői értékelések szerint az indiai GDP nominálértéken eléri a 900 milliárd dollárt, és a következő pénzügyi évben maghaladhatja az egybillió dollárt. A majdnem kínai ütemű fejlődést főleg a szolgáltatások és a feldolgozóipar táplálja. A kínai GDP 10,7 százalékkal nőtt tavaly, 10,4 százalékkal 2005-ben.

Az indiai feldolgozóipar növekedésének üteme 11,3 százalékra gyorsult az előző pénzügyi évi 9,1 százalékról, a GDP több mint felét adó szolgáltatások teljesítménye 11,2 százalékkal gyarapodott az előző 9,8 százalékos ütem után, tették hozzá. A GDP egyötödét adó - de a lakosságnak még 60 százalékát foglalkoztató mezőgazdaság 2,7 százalékkal bővül.

Az indiai pénzügyminisztérium szerdai kommentárja szerint a gyors ütemet jelentős kapacitásnövekedés alapozza meg az indiai gazdaságban, ezért nincs jele túlhevülésnek. Mindazonáltal a feszültséget - főleg az infrastrukturális hiányok miatt - jelzi a 6 százalékos, két éve legmagasabb infláció. Emiatt az indiai központi bank a múlt héten ismét emelte, 7,50 százalékos, négyéves csúcsra az alapkamatát. Tavaly négy alkalommal szigorított a gazdasági növekedés és az infláció közti egyensúly érdekében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?