Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nincs megegyezés a szabadságokról

MTI
2007.02.09. 15:56

Nem sikerült egyetértésre jutni az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésén a Munka törvénykönyve szabadság kiadására vonatkozó szabályainak módosításáról. Erre a módosításra az Alkotmánybíróság kötelezte az Országgyűlést.

A módosításról március 31-éig dönteni kell, ezért a kormánynak az erre vonatkozó törvényjavaslatot időben be kell terjesztenie az országgyűlésnek - hangsúlyozta a vitában Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára.

Ezért a kormány benyújt az országgyűlésnek egy olyan módosítási javaslatot, amely részben már figyelembe veszi az eddigi szakmai viták tapasztalatait, de kész a további egyeztetésre is az OÉT-ben. A kormánynak márciusi 15-éig van lehetősége arra, hogy az országgyűlési vitában nyilatkozzon az egyes módosító indítványokról, így addig kellene ezekről egyetértésre jutni az OÉT-ben is.

A szaktárca azt javasolja majd a kormánynak, hogy egy olyan változatot nyújtson be az Országgyűlésnek, amely szerint az idei alap- és egyéb jogcímen járó összes szabadság háromnegyed részét ne lehessen átvinni a következő évre, azt 2007-ben kelljen kiadni. Az egynegyed részt különösen indokolt esetekben vihetnék csak át a munkavállalók a következő év március 31-ig, illetve kollektív szerződés esetén június 30-ig.