Nincs megegyezés a szabadságokról

MTI
2007.02.09. 15:56

Nem sikerült egyetértésre jutni az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésén a Munka törvénykönyve szabadság kiadására vonatkozó szabályainak módosításáról. Erre a módosításra az Alkotmánybíróság kötelezte az Országgyűlést.

A módosításról március 31-éig dönteni kell, ezért a kormánynak az erre vonatkozó törvényjavaslatot időben be kell terjesztenie az országgyűlésnek - hangsúlyozta a vitában Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára.

Ezért a kormány benyújt az országgyűlésnek egy olyan módosítási javaslatot, amely részben már figyelembe veszi az eddigi szakmai viták tapasztalatait, de kész a további egyeztetésre is az OÉT-ben. A kormánynak márciusi 15-éig van lehetősége arra, hogy az országgyűlési vitában nyilatkozzon az egyes módosító indítványokról, így addig kellene ezekről egyetértésre jutni az OÉT-ben is.

A szaktárca azt javasolja majd a kormánynak, hogy egy olyan változatot nyújtson be az Országgyűlésnek, amely szerint az idei alap- és egyéb jogcímen járó összes szabadság háromnegyed részét ne lehessen átvinni a következő évre, azt 2007-ben kelljen kiadni. Az egynegyed részt különösen indokolt esetekben vihetnék csak át a munkavállalók a következő év március 31-ig, illetve kollektív szerződés esetén június 30-ig.