Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Jó napot zárt a tőzsde

MTI
2007.02.09. 16:58

Hosszú idő után ma végre viszonylag jól teljesített a Budapesti Értéktőzsde hivatalos részvényindexe, a régiós versenyből ezúttal elsőként kerültünk ki, ráadásul a forgalom az 50 milliárd forintot is csaknam meghaladta. 1,5 százalékos emelkedés után 23 847 ponton zárta a hét utolsó kereskedési napját a BUX index, mellyel a 0,5 százalékkal csökkenő cseh, valamint a 0,5 százalékkal emelkedő lengyel és orosz indexeknél is jobb teljesítményt nyújtott.

A meghatározó részvények közül egyedül az Egis és az FHB esett, egyébként az optimizmus csaknem általános volt, két történelmi csúcs is született záráskor. Az USA-ban a részvénypiacok szintén emelkedéssel nyitottak, így a jó hangulat talán kitarthat hétfőig.

Az egyes részvények közül kezdetben a Magyar Telekom volt a vezér: a részvények kiemelkedő forgalom mellett 1048 forintig száguldottak, azonban lendületük később alábbhagyott és végül csak 2,3 százalékos pluszban, 1030 forinton tudtak zárni. A stafétabotot a MOL vette át, mely szintén kitűnő a hajrát vágott le, de a 20 750 forintnál bemutatott tetőzés után ez a részvény is lejtmenetbe kapcsolt és végül csak 1,5 százalékos pluszban, 20 300 forintnál tudták befejezni a napot. Nem volt azonban semmi gond, hiszen mire az olajrészvénynek elfogyott a kedve, addigra erőre kapott az OTP : a részvények a nap vége felé egészen 8440 forintig emelkedtek. A forgalom két gigakötésnek köszönhetően itt is óriási volt: meghaladta a 27 milliárd forintot, ami az egész tőzsde megszokott forgalmánál is nagyobb. A részvény végül 2,2 százalékos pluszban, 8410 forinton tudott megállni.