Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az uniós tagság letörte a román inflációt?

MTI
2007.02.12. 16:47

Négyszázalékos lett éves szinten az infláció a múlt hónapban Romániában a decemberben mért éves szintű 4,9 százalékos drágulás után. Elemzők szerint számos kedvező tényező egybeesése okozta az infláció ütemének hirtelen lassulását. Decemberről januárra az átlagos áremelkedés 0,2 százalék volt. A nem élelmiszerek közé tartozó fogyasztási cikkek ára 0,2 százalékkal esett.

A lassulás okai között említik a lej árfolyamának erősödését(tavaly ez 10 százalék körüli volt), ennek kapcsán az importárak relatív csökkenését, ehhez kapcsolódóan az élelmiszerárak stabilitását, továbbá hogy egyes energiaárak csökkentéséről döntött a kormányzat. Az importárak mérséklését segítette, hogy az uniós tagsággal számos vám megszűnt.

Az elemzők azt sem zárják ki, hogy a romániai infláció tovább lassul egy ideig, egyelőre kizárható, hogy hosszabb időszakig folytatódjon.