Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

13 milió turista Csehországban

2007.02.19. 10:09

Csehországot tavaly, 2006-ben, több mint 12,7 millió külföldi turista kereste fel, 2,9 százalékkal több, mint az előző évben, közölték a cseh statisztikai hivatalban. A hivatalos kimutatásba azok a külföldi látogatók kerülnek be, akik legalább egy napot-éjszakát töltöttek el valamilyen szálláshelyen. Jelentős azonban azoknak a külföldi turistáknak a száma is, akik ismerősöknél, rokonoknál szálltak meg. Erről azonban nem készül hivatalos kimutatás. A becslések félmillió-egymillió személyről szólnak.

A külföldi turisták érdeklődése a legnagyobb mértékben a négy és ötcsillagos szálláshelyek iránt növekedett. Az ötcsillagos szállodák vendégforgalma a legalább egy eltöltött éjszakák alapján számolva 14,6 százalékkal, a négycsillagosoké 5,4 százalékkal bővült. Ugyanakkor a kempingek vendégszáma 2,3 százalékkal csökkent, a rossz időjárás miatt. Az olcsóbb és alacsonyabb kategóriájú szállodák vendégforgalma 4,4 százalékkal nőtt. Az egész cseh szállodai kapacitás 50,6 százalékát tavaly a külföldiek használták ki. A külföldi turisták 57,5 százaléka elsősorban Prágába látogatott. A legtöbb látogató - az összes turista 63 százaléka - Németországból érkezett.