Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Erősödött a forint

2007.02.19. 16:05

Erősödött a forint hétfőn a bankközi devizapiacon, az eurót fél négy tájban 251,35/45 forinton jegyezték a pénteki 252,30/50 forint után. A forint 35 bázisponttal 10,96 százalékra erősödött a plusz/mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán. A szokásosnál jóval kisebb aktivitás mellett az euróval 251,30-252,20 forint közötti sávban kereskedtek. A dollárt délután 191,35/45 forinton jegyezték a pénteki 192,52/74 forinttal szemben.

A piac már péntek délután enyhe forinterősödéssel fogadta, hogy a miniszterelnök Simor Andrást jelölte a Magyar Nemzeti Bank élére, hétfőn folytatódott az akkor elindult folyamat. Délután a lengyel zloty erősödése vitte magával a magyar valutát is, így a forint egy hónapos csúcsra kapaszkodott az euróval szemben. Egyéb impulzusoknak híján volt a piac, mivel az Egyesült Államokban nemzeti ünnep, az ázsiai térségben pedig a holdújév miatt voltak zárva a piacok.

A forintpiacon 7,90/8,00 százalékon maradt az overnight kamat, a hosszabb lejáratokon alig születtek üzletek, a kamatszint gyakorlatilag változatlan maradt. Az állampapírok másodpiacán is alacsony forgalmat bonyolítottak le, a referenciahozamok az egy évnél rövidebb lejáratokon nem változtak, a hosszabbakon 3-6 bázisponttal csökkentek. A héten a nettó állampapír kibocsátás 61,3 milliárd forint körül várható az ÁKK tájékoztatása szerint. Államkötvény aukciókra nem, csak diszkont-kincstárjegy értékesítésre kerül sor összesen 85 milliárd forint értékben.