Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Növelik a humánpotenciált

MTI
2007.02.20. 13:43

A gazdasági aktivitási ráta növelése a magyar gazdaság növekedésének egyik kulcsa, ami csak egy átfogó középtávú humánpotenciál fejlesztési stratégia kidolgozásával lehetséges - mondta Kádár Béla, akadémikus, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, a társaság által rendezett konferencián.

A rendszerváltás óta eltelt időszak gazdasági fejlődését értékelő vitasorozat első rendezvényén Kádár Béla közölte: a 10 százalékot megközelítő GDP-arányos államháztartási deficit kialakulásának egyik oka, hogy a fogyasztás a gazdasági növekedést 1998-2002 között éves átlagban 1,2 százalékponttal, míg az utóbbi öt évben 2,3 százalékponttal meghaladta.

Emellett az EU-átlagtól mintegy 10 százalékponttal elmaradó 55 százalékos gazdasági aktivitási ráta, az ebből adódó alcsonyabb adó- és járulékbefizetések, a magas bérköltségek, és a fizikai munkások hiánya is hozzájárultak az államháztartási hiány emelkedéséhez - mondta Kádár Béla.