Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Csehország öt-hat év múlva vezetné be az eurót

2007.02.21. 11:01

Csehország 2012-ben vagy 2013-ban térhetne át az euró használatára - véli Alexandr Vondra, az európai ügyekért felelős cseh miniszterelnök-helyettes. "A közös európai pénznem, az euró bevezetése azon reformok megvalósításának a függvénye, amelyeket a korábbi kormányok állandóan halasztgattak. Arra számítunk, hogy a Cseh Köztársaság legkorábban 2012-ben lépne be az euróövezetbe" - jelentette ki Vondra kedden este az Atlantik FT pénzügyi elemző ügynökség prágai tanácskozásán. Vondra leszögezte, hogy az euró bevezetése előtt meg kell valósítani a nyugdíjreformot, át kell alakítani a szociális támogatások rendszerét, a munkaerő piacot és még néhány más területet.

"Az euró bevezetésének a dátumát ki fog lehetni következtetni abból a nemzeti programból, amelyet ezzel kapcsolatban fog a közeljövőben elfogadni a kormány" - jegyezte meg a kormányfő-helyettes. Kifejtette, hogy az euró elfogadásának menettervét az új konvergenciós program alapján fogják kidolgozni. A módosított konvergenciós programot Csehország még az idén tavasszal szeretné az Európai Bizottság elő tárni.

A konvergencia program módosítására azért volt szükség, mert Csehország nem készült fel időben arra, hogy 2008-2010 között csatlakozzon az ERM II. pénzügyi rendszerhez, ami előfeltétele volt annak, hogy 2010-től Csehországban bevezethessék az eurót. Miloslav Kalousek, pénzügyminiszter február elején egy lapinterjúban konkrétan azt állította, hogy az eurót a tárca elképzelései szerint 2012. január elsején vezethetnék be.

"Mindenképpen azt szeretném, ha ez a tervezet az euró bevezetésével kapcsolatban pontos időpontokat tartalmazna. Jelenleg csak az világos, hogy a 2010-es dátum már esett" - szögezte le az interjúban Kalousek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!