Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csehország öt-hat év múlva vezetné be az eurót

2007.02.21. 11:01

Csehország 2012-ben vagy 2013-ban térhetne át az euró használatára - véli Alexandr Vondra, az európai ügyekért felelős cseh miniszterelnök-helyettes. "A közös európai pénznem, az euró bevezetése azon reformok megvalósításának a függvénye, amelyeket a korábbi kormányok állandóan halasztgattak. Arra számítunk, hogy a Cseh Köztársaság legkorábban 2012-ben lépne be az euróövezetbe" - jelentette ki Vondra kedden este az Atlantik FT pénzügyi elemző ügynökség prágai tanácskozásán. Vondra leszögezte, hogy az euró bevezetése előtt meg kell valósítani a nyugdíjreformot, át kell alakítani a szociális támogatások rendszerét, a munkaerő piacot és még néhány más területet.

"Az euró bevezetésének a dátumát ki fog lehetni következtetni abból a nemzeti programból, amelyet ezzel kapcsolatban fog a közeljövőben elfogadni a kormány" - jegyezte meg a kormányfő-helyettes. Kifejtette, hogy az euró elfogadásának menettervét az új konvergenciós program alapján fogják kidolgozni. A módosított konvergenciós programot Csehország még az idén tavasszal szeretné az Európai Bizottság elő tárni.

A konvergencia program módosítására azért volt szükség, mert Csehország nem készült fel időben arra, hogy 2008-2010 között csatlakozzon az ERM II. pénzügyi rendszerhez, ami előfeltétele volt annak, hogy 2010-től Csehországban bevezethessék az eurót. Miloslav Kalousek, pénzügyminiszter február elején egy lapinterjúban konkrétan azt állította, hogy az eurót a tárca elképzelései szerint 2012. január elsején vezethetnék be.

"Mindenképpen azt szeretném, ha ez a tervezet az euró bevezetésével kapcsolatban pontos időpontokat tartalmazna. Jelenleg csak az világos, hogy a 2010-es dátum már esett" - szögezte le az interjúban Kalousek.