Olivér
5 °C
8 °C

Javította a Moody's a bolgár kilátásokat

MTI
2007.02.23. 11:38

Az eddigi stabilról felminősítést valószínűsítő pozitívra javította pénteken a hosszú futamú szuverén bolgár deviza- és belső adósság osztályzatának kilátását a Moody's Investors Service, az erőteljes költségvetési teljesítményre és a közeli ERM II.-beli tagság kilátására hivatkozva.

A nemzetközi hitelminősítő jelenleg a megszorításokkal már gyenge befektetőinek tekintett "Baa" sáv alapfokán, "Baa3" szinten tartja nyilván a bolgár kormányadósságot.

A kilátásjavítás az elsőrendű "A1"-es devizakötvény-adósi, a "Baa3"-as devizabankbetéti és a helyi valutában vezetett bankbetétek "Baa1"-es osztályzati plafonjára is vonatkozik. Ez utóbbi minősítési kategóriákat a Moody's azért vezette be, hogy a kereskedelmi adósság-kibocsátók adóskockázati megítélését elválassza a szuverén adósokétól, mivel magasan besorolt külföldi stratégiai befektetők jelenléte esetén a cégadósok sokszor könnyebb feltételekkel jutnak hozzá tőkepiaci finanszírozáshoz, mint az ország, amelyben működnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?