Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Nyereség a szlovák vasútnál

MTI
2007.02.25. 11:32
A szlovák államvasutak nyereséggel zárta a tavalyi évet, míg 2005-ben még veszteséges volt. Tavaly a profit 10,8 milliárd szlovák korona (hozzávetőleg 79 milliárd forint) volt, egy évvel korábban a veszteség 983 millió koronát (7,2 milliárd forint) tett ki.

A vasúttársaság szóvivője szerint az eredmény annak tulajdonítható, hogy az állam konszolidálta a társaságot. Egyebek mellett a társadalombiztosítás elengedett a vállalatnak egy 6,4 milliárd koronás bírságot, amit azért szabtak ki rá, mert nem fizetett tb-hozzájárulást. Ezen kívül az árbevétel is meghaladta a tervezettet, 1,55 milliárd koronával(11 milliárd forint).

A szlovák kormány tavaly novemberben jelezte, hogy mégsem privatizálják a teherfuvarozó céget, a ZSSK Cargót, amire egyébként a MÁV is pályázott. A Robert Fico vezette új kormány bizonyos vállalatokat érintő privatizációs tilalmat rendelt el, hogy az állam megőrizhesse felettük a befolyását. A tilalom érinti a ZSSK Cargo vasúti teherszállító céget is.

Robert Fico állította le a szlovák vasutak december 10-től megvalósítani tervezett karcsúsítási lépéseit is. A vasútnál eredetileg körülbelül kétszáz vasútvonalat akartak megszüntetni az alacsony utasforgalom miatt, további 250 vonalon pedig ritkítani akarták a járatokat és további több száz dolgozótól akart megválni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!