64 milliárdos kárt okoztak a kartellek

MTI
2007.02.28. 11:35

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium partner abban, hogy a Gazdasági Versenyhivatal eredményesebben léphessen fel a kartellek ellen, mert így csupán az autópálya-építéseknél 100 milliárd forintokat lehetne megtakarítani az adófizetők pénzéből - hangsúlyozta Kóka János, a tárca vezetője szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

A sajtótájékoztató előtt együttműködési megállapodást írt alá Kóka János a versenyhivatal vezetőjével.

Az utóbbi négy évben a legóvatosabb becslések szerint is 64 milliárd forint kárt okoztak a kartellek, az összebeszélés, a verseny korlátozása és ennek az áremelő hatása legalább 142 milliárd forint volt. A kartellek áremelő hatását nemzetközi szinten 10-45 százalékra becsülik, Magyarország ennek felső határán áll - jegyezte meg a miniszter.

Elmondta: az őszi ülésszakra olyan törvényjavaslatot készítenek elő, amely a Gazdasági Versenyhivatal hatékonyabb fellépését szolgálja. Így például a hivatal előzetesen betekinthetne gyanú esetén a közbeszerzési kiírásokba. A tervek szerint a közbeszerzési dokumentumok adatbázisszerűen, nyilvánosan is kereshetők lesznek, mert a nyilvánosság is elrettentő erővel bír - mutatott rá Kóka János.