Árpád
-2 °C
3 °C

64 milliárdos kárt okoztak a kartellek

MTI
2007.02.28. 11:35

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium partner abban, hogy a Gazdasági Versenyhivatal eredményesebben léphessen fel a kartellek ellen, mert így csupán az autópálya-építéseknél 100 milliárd forintokat lehetne megtakarítani az adófizetők pénzéből - hangsúlyozta Kóka János, a tárca vezetője szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

A sajtótájékoztató előtt együttműködési megállapodást írt alá Kóka János a versenyhivatal vezetőjével.

Az utóbbi négy évben a legóvatosabb becslések szerint is 64 milliárd forint kárt okoztak a kartellek, az összebeszélés, a verseny korlátozása és ennek az áremelő hatása legalább 142 milliárd forint volt. A kartellek áremelő hatását nemzetközi szinten 10-45 százalékra becsülik, Magyarország ennek felső határán áll - jegyezte meg a miniszter.

Elmondta: az őszi ülésszakra olyan törvényjavaslatot készítenek elő, amely a Gazdasági Versenyhivatal hatékonyabb fellépését szolgálja. Így például a hivatal előzetesen betekinthetne gyanú esetén a közbeszerzési kiírásokba. A tervek szerint a közbeszerzési dokumentumok adatbázisszerűen, nyilvánosan is kereshetők lesznek, mert a nyilvánosság is elrettentő erővel bír - mutatott rá Kóka János.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?