Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Az ÁKK 10,85 milliárdért vásárolt vissza államkötvényt

MTI
2007.02.28. 13:41

Szerdán a 2007/G és a 2007/D államkötvényekből rendezett visszavásárlási aukciót az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), a benyújtott 11,3 milliárd forint össznévértékű ajánlatból 10,85 milliárd forintnyit fogadott el. Az állampapírok másodpiacán mérséklődött az eladói nyomás miatti hozamemelkedés, a forint is túljutott a mélyponton.

Az ÁKK közleménye szerint a szerdai visszavásárlási aukción elfogadott tételeket március 7-én fizetik ki, az ellenértékként kapott pénz befektethető a csütörtökön aukcióra kínált 2010/C és 2023/A államkötvény vásárlására is, amelyekből 75 és 20 milliárd forintnyit hirdettek meg értékesítésre.

A forint kedd reggel óta együtt gyengült a feltörekvő piaci valutákkal, a gyengülési hullámot a sanghaji tőzsde kedd hajnali zuhanása indította el. Az euróval 254,65-257,70 forint közötti széles sávban kereskedtek délelőtt, a reggeli idegesség azonban délre csillapodott, és erősödőben az a vélemény, hogy nincs küszöbön a nagyobb kockázatot jelentő piacokat érintő trendforduló. Délben az eurót már csak 254,85/95 forinton jegyezték a hajnali 257,70-es árfolyam után, ami egy hónapos mélypontot jelentett. A délután megjelenő amerikai adatok, illetve a New York-i tőzsde nyitása után dőlhet el a kereskedési irány. Szakértők arra számítanak, hogy a tőzsdék lassabban épülnek fel a keddi sokkból, nem kizárt azonban, hogy a deviza és az állampapírpiacok már túl vannak a nehezén.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?