Ágnes
2 °C
11 °C

A civil fogyasztóvédők szabályoznák a jótállást

MTI
2007.03.01. 11:05

Meg kell szüntetni a jótállásal kapcsolatos joghézagot, közölte a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) csütörtökön. A szervezet közleménye szerint a szaktárca most készíti elő az üzletek működéséről és a belkereskedelmi tevékenység folytatásának feltételeiről szóló kormányrendelet helyé lépő új jogszabályt, amely megfelelő alkalom lehetne a szükséges garancia beépítéséhez.

A fogyasztóvédők arra hívják fel a figyelmet, hogy az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló kormányrendelet 2003 novemberében hatályon kívül helyezte a tartós fogyasztási cikkek alkatrész-ellátásáról és javítószolgálatáról szóló rendeletet. Ez utóbbi jogszabály előírta, hogy a tartós fogyasztási cikkek üzembentartásához, illetve javításához szükséges alkatrészekről és tartozékokról, továbbá a javítószolgálatról a gyártó, illetve az importáló vállalat az áru szokásos élettartama alatt folyamatosan köteles volt gondoskodni.

A FEOSZ emlékeztet arra, hogy a fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek több alkalommal is jelezték a jogalkotónak a joghézag megszüntetésének szükségességét, hiszen így bárkivel előfordulhat, hogy 3 évvel a vásárlás után, alkatrészhiány miatt nem lesz javítható a termék és kénytelen lesz újat venni.