OTP: ennél jobb már nem lehet

Napi Online
2007.03.02. 13:48

Két fokozatot javítva a lehető legmagasabb szintre sorolta át pénteken az OTP Jelzálogbank forintban kiadott, fedezett kötvényeit a Moody's Investors Service. A Moody's intézkedéseit ugyanakkor többen élesen bírálják.

A tudósítás szerint a Moody's - meglehetősen éles elemzői bírálatok közepette - radikális mértékben alakította át banki kockázatminősítési rendszerét. A cég több mint egy évi fejlesztés és piaci véleményeztetés után változtatta meg ezernél több bank adóskockázati és pénzügyierő-osztályzati módszertanát, előtérbe állítva a pénzügyi szolgáltatók állami támogatási valószínűségének megítélését baj esetén.

A rendszer átalakításának befejeztével a cég éppen egy hete kezdte közzétenni Londonban az új besorolásokat. E folyamatban az OTP Bank "A1"-es előresorolt, illetve "A2"-es alárendelt devizaadósi osztályzatai rendre két fokozattal "Aa1"-re, illetve "Aa2"-re, a hosszú futamú forintbankbetéti osztályzat "A1"-ről "Aa1"-re javult.

Az OTP Jelzálogbank Rt. hosszú távú forintbankbetéti osztályzata "Aa1", ugyanezen kategória rövid távú besorolása "P-1" lett. A Moody's pénteki londoni bejelentése szerint ez utóbbi minősítés alapján az OTP Jelzálogbank fedezettel kiadott, forintban vezetett összes kötvényét az eddigi "Aa2"-ről "Aaa"-ra, vagyis a létező legjobb adóskockázati kategóriába minősítette fel, az "Aa1" köztes fokozat átugrásával.

A Budapest Bank Nyrt.-nek a Moody's "Aa3"-as hosszú távú forintbankbetéti osztályzatot adott, a Kereskedelmi és Hitel Bank Nyrt.-t ugyanerre a kategóriára "Aa1", emellett "P-1" rövid távú forintbetéti besorolással látta el.