Megvenné a Barclays a K&H tulajdonosát

MTI
2007.03.19. 07:22

Megvenné a holland ABN Amro bankcsoportot – a magyar Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) volt résztulajdonosát – a brit Barclays. Lapértesülések szerint a Barclays – az HSBC és a Royal Bank of Scotland után a harmadik legnagyobb brit bank – kereste meg a holland bankot az átvételi ajánlattal. A két banknál nem kommentálták a hírt.

Ugyanakkor az ABN Amróhoz közelálló források szerint a holland bankhoz az elmúlt hetekben már több megkeresés is érkezett, a Barclays mellett egyebek között a holland versenytárs ING-től, a spanyol BBVA-tól és a francia BNP Paribas-tól is, közvetlenül vagy tanácsadók útján.

Ha a Barclaysszel történne egyesülés, az az eddigi legnagyobb, határokon átnyúló banki átvételi ügylet lenne Európában. A tranzakció eredményeként létrejövő bankcsoportnak 47 millió ügyfele és 220 ezer alkalmazottja lenne; a Barclays 50, az ABN Amro 53 országban van jelen. A Barclays jelenlegi piaci tőkeértéke 45 milliárd font, az ABN Amro 36 milliárd fontot ér, vagyis a felvásárlással a két bank mostani árfolyama alapján egy több mint 80 milliárd fontos tőkeértékű pénzügyi szolgáltató csoport jönne létre.