Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Már devizában divat megtakarítani

2007.03.21. 14:52

Az OTP Banknál elhelyezett devizabetét-állomány növekedése 2005 közepe óta összességében mintegy 35 százalékos, és mérhető az emelkedés minden számlavezetési devizanemben, euróban, amerikai dollárban, angol fontban, svájci frankban, kanadai dollárban és svéd koronában - tájékoztatta a bank az Indexet. A teljes volumen 66 százaléka euróban nominált, ebben a körben a legdinamikusabb, 45 százalékos az állománynövekedés 2006 januárjához képest. Az összállomány csaknem negyede amerikai dollárban van, itt egy év alatt a növekedés közelíti a nyolc százalékot.

A legnagyobb hazai bank, hasonlóan a forint-megtakarításokat ösztönző akciókhoz, a deviza-lekötéseket is inspirálni kívánja, ezért árazási testületének döntése értelmében március 22-étől magasabb, fixált kamatot térít devizanemtől, illetve összeghatártól és lekötési időtől függően.

Az elmúlt két év tapasztalatai alapján a háztartások devizabetét-elhelyezésének célja a valódi, hosszú távú és összegszerűségében is egyre nagyobb megtakarítás, szemben az évekkel korábbi, rövid távú árfolyamnyereség-realizálási szándékkal. Az OTP Bank várakozásai szerint az akció tovább ösztönzi a hosszabb távú deviza-megtakarításokat, amint a közeljövőben induló forintbetét-akció is hasonlóan pozitív hatással lesz a hazai valutában megtakarítók körére.