Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Csökkenő hozamok az állampapír-aukciókon

MTI
2007.03.22. 15:05

A 12 hónapos diszkont kincstárjegy csütörtöki aukcióján a felajánlott 40 milliárd forintos mennyiségre 91,7 milliárdért nyújtottak be ajánlatot az elsődleges értékpapír-forgalmazók, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a legjobb hozamajánlatokat kiválasztva csak a tervezett mennyiséget értékesítette. Az ÁKK közleménye szerint az értékesített 40 milliárd forintnyi mennyiségen felül 8 milliárd forintnyi 12 hónapos diszkont kincstárjegyet bocsátott ki saját számlás értékesítésre.

Az aukción 7,53 százalékos átlaghozam alakult ki a nemzetközi értékpapír-piaci szövetség (ISMA) ajánlása alapján számítva. Ez 5 bázisponttal alacsonyabb a szerdai másodpiaci referenciahozamnál, a két héttel korábbi értékesítés átlaghozamától pedig 35 bázisponttal maradt el. A legalacsonyabb elfogadott hozam 7,50 százalék, a legmagasabb 7,56 százalék volt.

A jövő szerdán lejáró 195 milliárd forintnyi diszkont-kincstárjegy miatt sejthető volt, hogy lesz kereslet az aukción, ezért a hozamajánlatok már eleve ezzel kalkulálva alacsonyak voltak. A másodpiacon azonban csak átlagos volt a forgalom délelőtt, az 1-5 éves lejáratokon nagyobb mértékben, 5-7 bázisponttal, a hosszabbakon kevésbé, 2-3 bázisponttal zsugorodtak a hozamszintek.