A forintsáv eltörlése nincs napirenden

MTI
2007.04.26. 17:07

A forintsáv eltörlése nem tabutéma, de nincs napirenden - mondta Veres János pénzügyminiszter csütörtökön a Reuters hírügynökségnek adott interjúban. A miniszter felfedte, hogy a kérdésről megbeszélések folynak a jegybank és a kormány között.

A miniszter szerint az ERM-II. árfolyam rendszerben alkalmazott árfolyamsáv betölti szerepét, hiszen hosszú ideje biztonságosan zajlik a forintkereskedés az árfolyamsáv határai között. Ugyanakkor érdemes az árfolyam szabad lebegtetésének előnyeit és hátrányait is megvitatni. "A kormány álláspontja változatlanul az, hogy a kérdése jelenleg nincs napirenden, ami természetesen nem jelenti, hogy ne lenne érdemes megvizsgálni a szakmai javaslatokat és szempontokat és ilyen konzultációk folyamatban is vannak" - jelentette ki e miniszter. A jegybank és a pénzügyminisztérium szakértői más témákkal egyetemben az árfolyamrendszerről is folytatnak megbeszéléseket kitekintéssel olyan országokra mint Lengyelország, ahol a szabad árfolyam-lebegtetést alkalmazzák.

A pénzügyminiszter reálisnak mondta a Reuters legutóbbi elemzői felmérésének eredményét, amely szerint az év végéig 125 bázisponttal csökken a jegybanki alapkamat és decemberre 6,75 százalékra mérséklődik a jelenlegi 8 százalékról.