Árpád
-2 °C
4 °C

Bulgária stratégiai befektetőket keres

MTI
2007.05.02. 13:14

Bulgária stratégiai befektetőket keres a mintegy 4,0 milliárd eurós költséggel épülő belenei atomerőműve 49 százalékának megvételére.

Az olasz Enel, a cseh CEZ, az orosz Egyesített Energiarendszer (UES), a német E.ON, a francia EdF, a belga Tractabel és spanyol Iberdrola már korábban jelezte érdeklődését a részesedésvásárlásra és az erőmű működtetésére.

A bolgár állami elektromos művek már tavaly novemberben szerződött az orosz Atomstroyexport céggel - amelynek 49,8 százaléka a Gazprom tulajdona -, két 1000 megawattos reaktor felépítésére, ezek közül az első 2012-ig készülne el. Az Atomstroyexport a francia Arevával - a világ vezető atomerőmű-építőjével - és a német Siemensszel konzorciumban vállalta a belenei erőmű felépítését, Szófiától mintegy 250 kilométerre, a Duna mentén.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?