Gusztáv
3 °C
7 °C

Június végére körvonalazódik a hulladékszabályozás

MTI
2007.05.07. 14:59

Az Európai Unió új hulladékgazdálkodási keretirányelve jövő év közepe előtt nem születik meg, ám a főbb kérdések már az idén június végén, a környezetvédelmi miniszterek brüsszeli tanácsi ülésén várhatóan eldőlnek - mondta Baranyai Gábor, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezetője az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának hétfői ülésén.

Közölte, hogy az új direktíva a még 1975-ben elfogadott uniós hulladékgazdálkodási szabályozást váltja fel. A véglegessé váló keretirányelv a jóváhagyás után két évvel lép érvénybe.

Magyarország számára a szabályozás hozadéka egyebek között az lesz, hogy a kormány egyértelműbb felhatalmazással bírhat majd a más tagállamokból érkező települési hulladékok elutasítására, visszaszállíttatására - jelezte Baranyai Gábor. Már csak a hulladék és a másodlagos nyersanyag definícióinak különválasztásával ésszerűbbé válik a rendszer. Ez utóbbi esetben nem lehet majd azt állítani leleplezett, illegális hulladékszállítmányokról, hogy azok feldolgozásra váró nyersanyagok lennének.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!