Olcsóbbak lesznek a dél-koreai áruk

MTI
2007.05.09. 16:02

A Dél-Korea és az Európai Unió közötti tárgyalások a szabadkereskedelmi megállapodásról gyorsan haladnak és a két fél már egyetértésre is jutott az egymás áruit kölcsönösen sújtó vámok kilencvenöt százalékának megszüntetéséről. Hétfőn kezdődött el a szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások első fordulója. Legkorábban jövőre várható a megállapodás aláírása, addig még több tárgyalást terveznek.

A szerdai jelentésből kiderül, hogy Dél-Korea és az EU egyetértenek abban is, hogy 10 éven belül minden iparcikk esetében el kell törölni a még létező importvámokat. Ez alól több mezőgazdasági cikk kimaradna, de még nem tudni, melyek ezek. Szó van egyes dél-koreai cikkek elleni uniós korlátozásokról, elsősorban olyanokról, amiket az EU hamisítványoknak minősít.

Az EU és az ázsiai ország közötti kereskedelem értéke tavaly megközelítette a 80 milliárd dolláros értéket, Dél-Koreában az EU a legnagyobb beruházó, koreai források szerint a múlt évben csaknem 5 milliárd dollárt fektetett be az országba. Az ázsiai állam elsősorban uniós exportjának felfutását reméli a koreai árukat sújtó átlagban 4,2 százalékos vámteher megszűntésével. A koreai kivitelben a gépkocsik, az elektronikai cikkek, a félvezetők, illetve a textilipari termékek fontosak. Azt is remélik, hogy az EU termékei a piacán versenyt támasztanak egy sor japán terméknek.