Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Olcsóbbak lesznek a dél-koreai áruk

MTI
2007.05.09. 16:02

A Dél-Korea és az Európai Unió közötti tárgyalások a szabadkereskedelmi megállapodásról gyorsan haladnak és a két fél már egyetértésre is jutott az egymás áruit kölcsönösen sújtó vámok kilencvenöt százalékának megszüntetéséről. Hétfőn kezdődött el a szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások első fordulója. Legkorábban jövőre várható a megállapodás aláírása, addig még több tárgyalást terveznek.

A szerdai jelentésből kiderül, hogy Dél-Korea és az EU egyetértenek abban is, hogy 10 éven belül minden iparcikk esetében el kell törölni a még létező importvámokat. Ez alól több mezőgazdasági cikk kimaradna, de még nem tudni, melyek ezek. Szó van egyes dél-koreai cikkek elleni uniós korlátozásokról, elsősorban olyanokról, amiket az EU hamisítványoknak minősít.

Az EU és az ázsiai ország közötti kereskedelem értéke tavaly megközelítette a 80 milliárd dolláros értéket, Dél-Koreában az EU a legnagyobb beruházó, koreai források szerint a múlt évben csaknem 5 milliárd dollárt fektetett be az országba. Az ázsiai állam elsősorban uniós exportjának felfutását reméli a koreai árukat sújtó átlagban 4,2 százalékos vámteher megszűntésével. A koreai kivitelben a gépkocsik, az elektronikai cikkek, a félvezetők, illetve a textilipari termékek fontosak. Azt is remélik, hogy az EU termékei a piacán versenyt támasztanak egy sor japán terméknek.