Szombathely is bekapcsolódik az EU regionális reptér-programjába

MTI
2007.05.09. 16:36

Nyolc ország regionális repülőtereinek együttműködését célozza az Európai Unió Interreg III./B. programja által is támogatott program, amelyben Görögország, Szlovákia, Németország, Lengyelország, Olaszország, Szerbia és Ukrajna egy-egy régiója mellett Magyarországot képviselve a Nyugat-dunántúli Régió is bekapcsolódott - mondta el Huflesz Mihály, a projektet magyar részről menedzselő Régiófókusz Kht. ügyvezetője.

"Európában elsőként, ennek a projektnek a keretében alakul meg rövidesen az Európai Regionális Repülőterek Hálózata, amelyhez a Nyugat-dunántúli Régió a péri, a sármelléki és a szombathelyi repülőtérrel kapcsolódik" – mondta az ügyvezető. Tájékoztatása szerint a nemzetközi projekt költségvetése 1 643 200 euró, ebből a Régiófókusz Kht. 298 ezer 200 eurót használhat fel.

A Régiófókusz Kht. azt vállalta, hogy felméri feltételeit egy Vas megyei repülőtér létesítésének, és összegyűjti a beruházás mérlegeléséhez szükséges információkat. Viszont nem tartalmaz közvetlenül sem repülőtér építést, sem repülőtér fejlesztést, sőt a befektetői kör összegyűjtése sem a célja. Az ügyvezető szerint Vas megyében szükség van egy személy- és áruforgalom fogadására is képes repülőtérre.

A repülőtér megépítéséhez 5-10 milliárd forintnyi beruházásra lenne szükség, megépítésére 5 éven belül van lehetőség. Mivel sem az Európai Unió, sem a nemzeti kormányok nem finanszírozzák, a beruházáshoz mindenképp a magántőke megjelenésére van szükség.