Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Bank of England negyed százalékponttal emelte alapkamatát

2007.05.10. 13:28

A brit központi bank, a Bank of England a csütörtöki kamatdöntésével negyed százalékponttal 5,50 százalékra emelte irányadó kamatát, a kéthetes repót. A döntés megfelelt a többségi piaci várakozásnak. A brit központi bank január 11-én váratlanul, negyed százalékponttal 5,25 százalékra, hatéves csúcsra emelte alapkamatát. A piac akkor változatlan kamatra számított.

Az elemzők akkor azt várták, hogy a bank - ha egyáltalán - csak februárban folytatja a szigorítást. A bank türelmét január óta az magyarázta, hogy még várt az eddigi kamatemelések eredményeire. Általános elemzői vélekedés szerint azonban a bank januárban túl korán emelt, áprilisban viszont elkésett, és így több mint tízmilliárd fontos rekord húsvétnak örvendhettek a brit kiskereskedők. A londoni Gazdasági és Üzleti Kutatások Központjának (CEBR) számítása szerint a négynapos húsvéti hosszú hétvégén a brit fogyasztók minden korábbinál többet, 10,6 milliárd fontot (négyezer milliárd forintot) hagytak az üzletekben; Nagy-Britanniában a boltok húsvétkor csak vasárnap tartanak zárva. A CEBR szerint a húsvéti bevásárlási lázat az is hevítette, hogy a Bank of England április elején nem emelte tovább az alapkamatát.