Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az EKB nem változtatott a kamaton

2007.05.10. 14:04

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntésével változatlanul, 3,75 százalékon hagyta irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát. A döntés megfelelt a piaci várakozásnak. Az elemzők többsége a június eleji kamatértekezlettől várja a további szigorítást, 4,00 százalékra. Az előző, ismét negyed százalékpontos emelés március elején volt. Az EKB 2005. decemberig 2 százalékos, rekord alacsony szinten tartotta alapkamatát, 2003. június óta. Azóta a márciusival együtt hétszer emelt, egyenként negyed százalékponttal.

Az euróövezetben jelenleg kedvezően alakulnak az inflációs folyamatok: a tizenkét havi infláció 1,9 százalékra gyorsult márciusban, a februári és a januári 1,8-1,8 százalékról, ez azonban összhangban van az Európai Központi Bank (EKB) legföljebb 2 százalékos célszámával. De az egyelőre 2 százalék alatti eredmények sem fogják elriasztani az EKB-t a kamatemelés folytatásától, mert a gazdasági növekedés, habár az idén lassulhat tavalyhoz képest, a korábban vártnál minden bizonnyal erősebb lesz, és továbbra is érződik inflációs nyomás.