Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jöhet az EU-ba a gyarmatáru

MTI
2007.05.15. 15:27

Az Európai Unió tagországai megállapodtak kedden abban, hogy megnyitják a tehetősebb országok piacait volt gyarmataik árui előtt, a cukor és a rizs esetében viszont csak fokozatos piacnyitást valósítanak meg. A döntést a banánpiac megnyitásáról elhalasztották.

Az Európai Bizottság a múlt hónapban kezdeményezte a piacnyitást, átmeneti időt javasolva a cukor- és a rizspiaci nyitást érintően. A bizottság szerint a mintegy 80 afrikai karibi és csendes-óceáni országgal (ACP) kötendő új kereskedelmi megállapodás felválthatja az ACP-országokkal meglévő, preferenciális elbánásra épülő kereskedelmi megállapodásokat, amiket a Világkereskedelmi Szervezet nem fogad el. Több "nagyon érzékeny" termékre vonatkozó, bizonyos átmeneti idő után valamennyi ACP-ország kvótáktól és vámoktól mentes kereskedelmet élvezhet - állapodtak meg a fejlesztési ügyekkel foglalkozó miniszterek keddi tanácskozásukon. Ilyen érzékeny terméknek számít a cukor és a rizs.