Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Költségalapú kártérítést akar a MAGOSZ

MTI
2007.05.17. 13:11

A kormányzat állításával szemben, nem a kiesett árbevétellel arányos kártérítést, hanem költségalapú kárenyhítést kér a MAGOSZ a fagykárosult gazdák számára - jelentette ki Jakab István szerdán Csányban.

Ez nemzetgazdasági érdek, ugyanis a termelők csődje esetén jövőre sem lesz termés, ami az élelmiszer feldolgozó kapacitások megszűnésével, piacaink elveszítésével jár - közölte a MAGOSZ elnöke, a Fidesz országgyűlési képviselője, amikor szocialista politikusokkal közösen látogatott meg egy fagykárosult ültetvényt a Heves megyei település határában.

Ebben a helyzetben nem lehet megúszni a kárenyhítési alap feltőkésítését, ami 20 - 30 milliárd forintos egyszeri feltöltést jelent - tette hozzá az érdekképviseleti vezető.

Szerinte a feltöltés forrása lehet az a 25 milliárd forintnyi területalapú támogatási összeg, amelyet a gabonaintervencióra hivatkozva vont el a termelőktől a kormány. Ugyanis az intervenciós költségek jelentősen csökkentek, illetve a felhalmozott gabonát haszonnal sikerült értékesíteni.