Jácint
16 °C
31 °C

Hasonló célok, szuverenitás

MTI
2007.05.17. 14:29

Magyarország az EU-hoz kívánja illeszteni energiapolitikai célkitűzéseit, miközben szuverenitásának megtartására törekszik, egyebek mellett ezt tartalmazza a tárca által nemrégiben elkészült, Magyarország új energiapolitikája című dokumentuma, amely 2007-2020-között határozza meg a fő stratégiai elemeket - közölte Felsmann Balázs csütörtökön Gödön tartott szakmai konferencián.

A GKM szakállamtitkára kifejtette, hogy az egész energiarendszer átalakítása során a versenyképesség az ország versenyképességére nézve is döntő jelentőségű kérdéssé vált. Az árakat is át kell gondolni, ezt sürgetik az energiaintenzív iparágak vállalatainak vezetői, akiknek cégei nyugat-európai telephelyeiken az itthoniak fele árán jutnak hozzá az ipari áramhoz. E helyzet átgondolása egyúttal munkahelyteremtő kérdés is, amely a befektetéseken keresztül visszahat az ország egészének gazdasági kibontakozására - tette hozzá.

A villamos energia piacának liberalizációja kapcsán az államtitkár leszögezte, hogy a más országok gázszektorában már megtörtént hasonló liberalizáció tapasztalatai kedvezőek.