Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rohamosan nő külföldi tőke Oroszországban

MTI
2007.05.20. 12:11
Oroszországba az első negyedévben 13 milliárd dollár, majd áprilisban további 17 milliárd dollár nettó magántőke-beáramlás volt külföldről, és május végéig összesen 40 milliárd dollárra nőhet az összeg, meghaladva az emelt éves célt is, mondta az orosz központi bank elnöke, Alekszej Uljukajev vasárnap. A központi bank áprilisban 30 milliárd dollárról 35 milliárd dollárra növelte az éves előrejelzését. A beáramlás az orosz cégek kötvénykibocsátásai, kölcsönfelvételei és nemzetközi részvénykiadásai miatt nő ilyen gyorsan. A világ idei legnagyobb elsődleges kibocsátása például a második számú orosz kereskedelmi bank, a VTB nevéhez fűződik.

A beáramlás növeli az inflációs nyomást, ezért a központi bank július elsejétől növeli a kereskedelmi bankok tartalékolási kötelezettségét. Mindazonáltal az infláció várhatóan meg fogja haladni év végére a 8 százalékos célt - tavaly 9 százalékos volt -, és a rubel felértékelődése is nagyobb lesz a tervezett 5 százaléknál, vélik kormányzati gazdasági szakértők.