Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Kevesebben vettek fel több hitelt

MTI
2007.05.21. 16:40

A támogatott lakáshitelek aránya a két évvel ezelőtti 50 százalékról 25 százalékra esett vissza ez év első negyedének végére, a növekvő összegű új deviza hiteleket azonban kevesebben vették fel - a DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda MTI-hez eljuttatott Lakáshitel Monitora szerint.

Ez év március végén az új lakások vásárlásához és építéséhez 3.456 igénylő 15,6 milliárd forintnyi támogatott forint hitelt vett fel. A hitel összege közel 3 milliárddal kisebb, a darabszáma viszont négyszázzal több volt, mint egy évvel ezelőtt. Így az egy szerződésre jutó hitel összege 6 millió forintról 4,5 millióra csökkent.

A használt lakás vásárlásához, valamint bővítéshez, korszerűsítéshez és felújításhoz felvehető - szintén támogatott - forinthitelek száma 5400, összege pedig 11,7 milliárd forint az idei első negyed év végén. A hitelösszeg 1,5 milliárddal csökkent, a felvevők száma viszont közel ezerrel nőtt egy év alatt. Az egy szerződésre jutó átlagos hitel nagysága 3 milliárd forintról 2,2 milliárdra esett.