Romániába megy a magyar tőke

MTI
2007.05.24. 13:28

A magyar cégek tőkekivitele tavaly először haladta meg a Magyarországra áramló külföldi tőkét - mondta Pozvai Zsolt, a Develor Tanácsadó Zrt. európai vezérigazgatója.

Tavaly mintegy 1300 magyar cég, csaknem 2,1 milliárd euró értékű tőkét helyezett ki a környező országok piacain. A magyar tőke legfontosabb célországa Románia, ahol mintegy 360 magyar vállalat működik, majd kevéssel elmaradva Szlovákia következik, míg a 3-4. helyen Ukrajna és Horvátország áll - mondta a vezérigazgató a cég csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

"A belpiacot már kinőtt magyar cégek két út közül választhatnak: vagy új szolgáltatásokkal bővítik üzleti portfoliójukat, vagy kilépnek a határon túlra" - hangsúlyozta.

Hozzátette: amikor néhány éve el kezdtek terjeszkedni a környező országokban - bár tartottak tőle - sosem tapasztaltak sem Romániában, sem Szlovákiában velük szemben magyar ellenességet, kizárólag szakmai alapon ítélték meg tevékenységüket.

A társaság szervezésében június 6-án rendezik meg a Develor Magyar Multik konferenciát Ezen várhatóan 100-120 magyar cég vesz részt, amelyek már megvetették lábukat vagy tőkekihelyezést terveznek a környező országokban.