Újra igényelhető szőlőkivágási támogatás

MTI
2007.05.26. 10:20

Újra igényelhető szőlőkivágási támogatás szombattól, azaz május 26-tól - tájékoztatta az MTI-t Soproni Horváth Lajos, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) sajtófőnöke. A szőlőkivágási támogatására vonatkozó kérelmeket a termelők postai úton nyújtják be. Az igénybejelentéseket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) fővárosi központjának kell címezni. Az előző éveknél kisebb összterületre adható támogatás az idei borgazdasági évben. Az előző borpiaci évben 5.000 hektár szőlő kivágására kérhettek volna támogatást a gazdálkodók. Igény akkor mintegy 3.800 hektárra érkezett. Az idei borgazdasági évben 2.000 hektárra igényelhetnek kivágási támogatást a szőlőtermelők.

Mivel a kérelmeket a beérkezés sorrendjében bírálják el, célszerű mielőbb postára adni a kitöltött dokumentumokat - emlékeztetett Soproni Horváth Lajos. Egyben utalt arra is, a szőlőkivágási támogatást célja a szőlő- és bortermelés visszafogása. A támogatás a kivágással jelentkező jövedelem-kiesést kívánja részben pótolni. Ez a segítség egyúttal lehetőséget nyújt arra is, hogy a szőlősgazdák méltányos feltételek mellett hagyjanak fel a termeléssel.

Az érintettek június 22-ig nyújthatják be kérelmeiket az MVH központjához. A támogatás - amelynek mértéke öt borpiaci év termésátlagától függően - hektáronként 1.450 eurótól 12.300 euróig terjed, hasonlóan a múlt évihez. ( támogatást az igényelheti, aki már legalább két éve az adott ültetvény használója. Fontos: a támogatás kizárólag olyan ültetvényre igényelhető, amelynek összefüggő területe legalább 0,1 hektárt. Egy termelő egy évben pedig legfeljebb 10 hektárra kaphat támogatást.