Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Maradt a szlovák kamat

MTI
2007.05.29. 11:32

A Szlovák Nemzeti Bank a keddi kamatdöntésével változatlanul, 4,25 százalékon hagyta irányadó kamatát, a kéthetes repót. A döntés megfelelt a piaci várakozásnak.

A változatlanságot indokolta, hogy nem volt szükség gyors új intézkedésre a szlovák korona felértékelődését fékezendő - ezt a feladatot az utóbbi két hétben elvégezte az általános felzárkózó piaci bizalomvesztés. A bank fékezni akarja a szlovák korona spekulációs ingadozását: a korona évek óta főleg fölfelé tart, korábban a külföldi, túlnyomórészt autóipari beruházások, a hatalmas működőtőke-beáramlás miatt, újabban az ugrásszerűen megnőtt export és a vele rekordra gyorsult gazdasági növekedés miatt.

A két hete tartó, enyhe felzárkózó piaci bizalomvesztés közepette is a legnagyobb nyereség még mindig a szlovák koronáé a térségi valuták közül az euróhoz képest az év eleje óta. A Szlovák Nemzeti Bank az idén eddig kétszer csökkentette alapkamatát, március végén és április végén, negyed-negyed ponttal, mindkét alkalommal főleg a korona felértékelődését próbálván ellensúlyozni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!