Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Bérleszorítással vádolják a lengyeleket

MTI
2007.05.29. 13:09

Bérleszorítással vádolják egymást - de főleg a lengyeleket - a Nagy-Britanniában dolgozó kelet-európai munkavállalók, áll egy átfogó, kedden Londonban ismertetett tanulmányban, amely szerint a keleti dolgozók erősen előítéletesek is egymással, valamint a brit társadalom kisebbségeivel szemben.

A Joseph Rowntree Foundation nevű, társadalmi konfliktusok kutatására szakosodott alapítványi szervezet terjedelmes felmérése szerint igen gyakori, hogy a Kelet-Európából érkezők még saját nemzetük más bevándorlóival sem hajlandók együtt dolgozni, és sokszor a legdurvább előítéletes jelzőkkel illetik honfitársaikat is.

A több ezer interjú alapján összeállított jelentés idéz például egy bolgár elektromosipari alkalmazottat, aki "koszos falusiaknak" nevezte a Nagy-Britanniában dolgozó többi bolgárt. Egy lakásfelújításokkal foglalkozó lengyel szerint aggasztó, hogy a "többi" lengyel "túl könnyen" bejuthat az országba. Az illető "Lengyelország legócskább söpredékének" nevezte a brit munkapiacon dolgozó lengyeleket, akik szerinte "pályaudvarokon alszanak és lopnak".