Árpád
-2 °C
3 °C

Jön a fejlesztési támogatás Svájctól

2007.05.31. 16:03

Napokon belül megnyílnak a Svájci alap forrásai, melynek révén Magyarország a következő 5 évben 131 millió svájci frank, azaz mintegy 21,25 milliárd forint fejlesztési támogatáshoz juthat, közölte a svájci Business Club elnöke csütörtökön.

A svájci kormány és a magyar gazdasági minisztérium képviselői két héttel ezelőtt aláírták az erről szóló megállapodást. Az infrastruktúra, a környezetvédelem, a kis- és középvállalkozások és a humán erőforrás fejlesztésére irányuló pályázatokkal lehet elnyerni. Szeretnék, ha minél több, energiagazdálkodással, szennyvíz- és ivóvíz-hálózattal, megújuló energiákkal, biogazdálkodással, s egyebek mellett német nyelvű oktatással kapcsolatos beruházások valósulnának meg.

Az elbírálás Svájcban, a kifizetés pedig direkt módon, a magyar kormány és az Európai Unió részvétele nélkül történik. A források felhasználását svájci szakemberek folyamatosan ellenőrzik. Svájc lakossága népszavazáson tavaly novemberben döntött a legutóbb csatlakozott 10 uniós tagállam számára egymilliárd svájci frankos kohéziós alap létrehozásáról. Ebből az alapból Magyarország 131 millió svájci frankot kap.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?