Tekla
8 °C
20 °C

Jön a fejlesztési támogatás Svájctól

2007.05.31. 16:03

Napokon belül megnyílnak a Svájci alap forrásai, melynek révén Magyarország a következő 5 évben 131 millió svájci frank, azaz mintegy 21,25 milliárd forint fejlesztési támogatáshoz juthat, közölte a svájci Business Club elnöke csütörtökön.

A svájci kormány és a magyar gazdasági minisztérium képviselői két héttel ezelőtt aláírták az erről szóló megállapodást. Az infrastruktúra, a környezetvédelem, a kis- és középvállalkozások és a humán erőforrás fejlesztésére irányuló pályázatokkal lehet elnyerni. Szeretnék, ha minél több, energiagazdálkodással, szennyvíz- és ivóvíz-hálózattal, megújuló energiákkal, biogazdálkodással, s egyebek mellett német nyelvű oktatással kapcsolatos beruházások valósulnának meg.

Az elbírálás Svájcban, a kifizetés pedig direkt módon, a magyar kormány és az Európai Unió részvétele nélkül történik. A források felhasználását svájci szakemberek folyamatosan ellenőrzik. Svájc lakossága népszavazáson tavaly novemberben döntött a legutóbb csatlakozott 10 uniós tagállam számára egymilliárd svájci frankos kohéziós alap létrehozásáról. Ebből az alapból Magyarország 131 millió svájci frankot kap.