Jöhetnek az uniós szabadalmak

MTI
2007.06.08. 16:10

Több mint három évtizedes vitát lehetne lezárni 1-3 éven belül, ennyi idő alatt lehetne bevezetni az uniós szintű szabadalmi rendszert - vélekedett az európai szabadalmi testület vezetője.

Egy egységes európai szabadalmi rendszer révén be lehetne hozni az újítások terén tapasztalható japán és amerikai előnyt, ez utóbbi országokban ugyanis tizedannyiba kerül a jogok védelme - közölte az Európai Bizottság.

Alain Pompidou, az Európai Szabadalmi Hivatal elnöke szerint 1-3 év alatt lehetne megoldani a tagországok vitáját és bevezetni az először 1975-ben felvetődött Európai Szabadalmat. Döntő lesz ebből a szempontból, hogy vajon ratifikálják-e a Londoni Protokoll néven ismert angol, francia és német nyelvű megállapodást. Amennyiben ezt a protokollt jóváhagyják a tagországok, az azt jelenti, hogy a közösségi szintű szabadalmi rendszer is kezelhető- vélekedett az elnök, utalva arra, hogy az uniós szabadalom előtt az egyik legnagyobb akadály az unió 23 hivatalos nyelvére történő fordítás tetemes költsége, illetve a fordítások jogi bizonytalansága.