Dübörög a cseh ipar, a bank szigorít

MTI
2007.06.12. 10:33

Csehországban az ipari termelés áprilisban változatlan áron 14,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, közölték a cseh statisztikai hivatalban kedden. Az ütem egyéves csúcs, és főleg az export növekedéséből származott: a jó EU-keresletnek köszönhetően az ipari értékesítés kissé több mint felét adó export 22 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, főképp az autóipar teljesítménye miatt.

Márciusban 11,0 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés az egy évvel ezelőttinél.

Az új adat arra vall, hogy a cseh GDP-növekedés gyorsul a mostani negyedévben. Ám annak ellenére, hogy az export gyors bővülése inflációt nem gerjesztő forrás, a Cseh Nemzeti Bank nem sokáig várt a hideg zuhannyal: a szintén kedden megjelent, éves pénzügyiegyensúly-jelentésében a szigorítás folytatását sejttette.

Figyelmeztetett, hogy a nagy gazdasági növekedés és a költségvetési fegyelem idei ellazulása "túlzott optimizmushoz, túl meredek bérkövetelésekhez, a lakossági fogyasztás túlzott gyarapodásához és az eladósodás növekedéséhez" vezethet. A bank elemzői szerint ez már meglátszik a prágai lakásárakon, amelyek tavaly 25 százalékkal emelkedtek.